فرهنگ و ادب > کتاب و ادبیات

فعالیت بانوان شاعر پس از انقلاب پررنگ شد



اعظم سعادتمند در گفتگو با خبرنگار مهر درباره ویژگی‌های شعر انقلاب گفت: یکی از خوبی‌های که شعر بعد از انقلاب داشته، مربوط به رشد حوزه شعر آیینی و شعر مقاومت است.

وی افزود: قبل از انقلاب تجربه‌های زیادی در شعر آیینی و مقاومت را نداشتیم. بعد از انقلاب هم در حوزه شعر آیینی و هم حوزه شعر مقاومت فضاهایی ایجاد شده که باعث شده شاعران تجربه‌های تازه‌ای در این حوزه‌ها داشته باشند. اینکه این تجربه‌ها چقدر منجر به شعر خوب شده‌اند، نیاز به بررسی جدی‌تر و عمیق‌تری دارد. نیاز دارد شعرهای بعد از انقلاب را به خوبی بررسی کنیم و کتاب‌های آیینی و مقاومت را به دقت بخوانیم و ببینیم که ماحصل این شعرها از نظر زبانی، عاطفی، مضامین و… آنقدر تأثیرگذار بوده‌اند که آن را به یک جریان قدرتمند و کم‌نظیر تبدیل کند یا نه؟

شاعران در پی خلق کار نو و صدایی تازه

صاحب کتاب «لیلی آذر» گفت: در حال حاضر من نمی‌توانم درباره موفقیت یا عدم موفقیت شاعران در این مسأله نظر بدهم اما قطعا فضاهای تازه‌ای در شعر آیینی و مقاومت ما پدید آمده که پیش از این سابقه زیادی نداشته است. در حوزه شعر عاشقانه و اجتماعی هم فکر می‌کنم شاعران در حال تجربه فضاهای جدید هستند و تلاش می‌کنند که به شعر و شخصیت شعری خاص خودشان برسند. من شخصا امیدوار هستم که از بین همه این تلاش‌ها، اتفاقات خوبی در شعر ما رخ بدهد. واقعا داریم تلاش شاعران را می‌بینیم که با آوردن یک واژه تازه، یک فضای تازه، استفاده از کلمات بومی خودشان و… سعی می‌کنند کار نویی رقم بزنند و صدای تازه‌ای را به نمایش بگذارند.

سعادتمند گفت: باز هم معتقدم که باید بررسی شود تا ببینیم این تلاش‌ها قابل ملاحظه است یا نه؟ آیا این تلاش تبدیل به شعر شده یا نه؟ ولی در نهایت من فکر می‌کنم از این تلاش‌ها و تقلاها آثار قابل ملاحظه و قابل تأملی خلق خواهد شد. هر شاعری سعی می‌کند حرف جدیدی بزند و کار نویی انجام بدهد که در نهایت آثار خوبی از این تلاش‌ها به دست مخاطب می‌رسد.

احساسات مادرانه و زنانه، ویژگی شعر بانوان

وی درباره وضعیت شعر بانوان گفت: حضور بانوان بعد از انقلاب پررنگ شده است و تعداد شاعران خانم نسبت به قبل از انقلاب بسیار بیشتر شده است. افزایش شاعران خانم در دهه‌های گذشته به این دلیل است که بعد از انقلاب فضای امنی برای آنها ایجاد شده است. البته من شعر بانوان و آقایان را چندان از هم تفکیک نمی‌کنم و معتقدم که همه شاعران در حال تقلا و تلاش هستند.

این‌شاعر در پایان گفت: البته خانم‌ها تلاش کرده‌اند نگاه‌های مختص به خودشان را در شعرشان بیان کنند. مثلا اگر مادر هستند احساسات مادرانه‌ را در شعرشان بیاورند و اگر همسر هستند احساسات همسرانه را در شعرشان روایت کنند. ولی به صورت کلی همه شاعران در حال تلاش هستند و سعی می‌کنند فضای تازه و تصویر تازه و صدای تازه‌ای را نمایندگی کنند و چیزی را به ادبیات اضافه کنند. شاید از یک جهت فضای شعر امروز فضای درهم و شلوغ و بی‌نظمی در نظر بیاید، ولی فکر می‌کنم این تلاش‌ها در آینده نتیجه خوبی خواهد داشت.

**

پیش از این گفتگوهایی با مصطفی محدثی خراسانی، رضا اسماعیلی، احد ده‌بزرگی و غلامرضا کافی در قالب مجموعه «شعر انقلاب در نگاه شاعران» منتشر شده که در پیوندهای زیر قابل دسترسی و مطالعه‌اند؛

* «پیش از انقلاب شاعری ژست بود؛ ترکیبی به نام «شعر جوان» نداشتیم»

* «شاعر انقلاب در صف اول مطالبه‌گری است»

* «شعر انقلاب طراوت خود را حفظ کرده است؛ قلبم با باطری و شعر می‌تپد»

* «شعر انقلاب به طور فطری بنیان محتوایی دارد؛ افول شعر فلسطین نسبت به گذشته»



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا