آمار خاطرات تاریخ شفاهی دفاع مقدس ۳ هزار مورد است
به گزارش خبرنگار مهر، مراسم اختتامیه چهارمین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس و مقاومت امروز شنبه ۴ اسفند در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
علی اصغر جعفری معاون هماهنگکننده و امور مجلس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در این برنامه گفت: یکی مأموریتهای بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس موضوع مدیریت، راهبری، چاپ و انتشار تاریخ شفاهی است.
وی افزود: دفاع مقدس مقطع کلیدی و بسیار نورانی است که با گذشت قریب به ۴۰ سال از آن دوران نیازمندیم با بهرهگیری از ظرفیت پژوهشگران و پیشکسوتان، رخدادهای دفاع مقدس را ترویج دهیم و راستیآزمایی کنیم تا از تهدیدی به نام «تحریف» جلوگیری شود.
معاون هماهنگکننده و امور مجلس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با تأکید بر لزوم بهرهگیری از ظرفیت پیشکسوتان دفاع مقدس در جهت تدوین و تبیین موضوعات این عرصه، گفت: گامهای خوبی در این خصوص برداشته شده است اما عقبماندگی وجود دارد و هنوز به تاریخ شفاهی بخشی از فرماندهان پرداخته نشده است. این همایشها کمک زیادی به نظاممندشدن روشها و شیوههای ثبت، ضبط و انتشار تاریخ شفاهی دفاع مقدس میکند. خوشبختانه این همایش با استقبال بسیار خوب اساتید جوان دانشگاهها و حوزههای علمیه مواجه شده و تعداد کمیت و کیفیت مقالات نسبت به دورههای گذشته بالا بوده است؛ بنابراین ما باید این راه را ادامه دهیم.
جعفری گفت: این همایشها به ما برای رسیدن به یک مدل و الگوی خوب برای ثبت، ضبط و انتشار تاریخ شفاهی دفاع مقدس کمک میکند. در موزه ملی دفاع مقدس و مقاومت بیش از شش هزار ساعت تاریخ شفاهی از فرماندهان ثبت و ضبط شد؛ کسانی هماکنون در بین ما نیستند و اگر خاطرات این عزیزان، ثبت نمیشد، امروز از این گنجینه بیبهره بودیم.
دفاع مقدس از پرافتخارترین مقاطع تاریخ ایران است
در ادامه غلامرضا امیرخانی رئیس کتابخانه ملی گفت: دفاع مقدس از پرافتخارترین مقاطع تاریخ ایران است که هرچه برای ثبت، تبیین و انتشار وقایع آن تلاش کنیم کم است. آثار خوبی در حوزههای مختلف برای دفاع مقدس تولید شده است، از آثار هنری سینمایی و تئاتر تا انتشار کتب خاطرات و تاریخ شفاهی که آن هم دستمایههای خوبی برای ساخت آثار هنری شده است، اما هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.
وی افزود: جنگ جهانی دوم به لحاظ درگیری کشورهای از تراکم زیادی برخوردار بود و آثار بسیاری نیز برای شرح آن دوران ثبت شده است، این درحالی است که دو طرف آن جبهه باطل بودند اما در دفاع مقدس که ایران عزیز مورد تهاجم ناجوانمردانه ارتش صدام قرار گرفت، هنوز به نسبت آنچه که باید آثار زیادی تولید نشده و این مهم وظیفه دستاندرکاران را دو چندان میکند.
رئیس کتابخانه ملی گفت: یک کارکرد مهم دیگر دفاع نقدس، ایجاد انسجام و وحدت میان ایرانیان است، امروز حتی اغلب مخالفان و معاندان جمهوری اسلامی نیز در مقابل رشادت و جانفشانی رزمندگان و سرداران شهید دفاع مقدس سر تعظیم فرود میآورند. از امتیازات و افتخارات ثبت و ضبط تاریخ شفاهی دفاع مقدس این است که این مسیر به اغراض و اهداف سیاسی آلوده نشده است و هر کس از هر طیفی توانسته خاطرات خود را ثبت و ضبط کرده و به بیان آنها بپردازد.
جامعه ایثار در کشور پراکنده است
در ادامه سردار عباس بایرامی رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس گفت: آمار کلی خاطرات منتشرشده در قالب تاریخ شفاهی سه هزار مورد است که بعضاً با موضوعات دیگر نیز جمع شده و صرفاً به خاطرات نپرداختهاند.
وی افزود: با توجه به آمار جامعه ایثارگری، راهی طولانی در احصای خطرات ایثارگران در پیش داریم.
رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس گفت: جامعه ایثار در کل کشور پراکنده است که اغلب این عزیزان بازنشسته شده و بیشتر در محافل عمومی حضور دارند؛ بنابراین قبل از اینکه خاطراتشان کمرنگ یا فراموش شود، باید سراغ آنها رفته و خاطراتشان را ثبت کنیم.