استانها > خوزستان

«نهر خین» جایی که هر نی قصه‌ای از شهادت بازگو می‌کند


خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – علی نواصر: در گوشه‌ای از این سرزمین، جایی که نهر آرام خین میان نی‌زارهای سبز و نخل‌های استوار محصور شده است، دل‌های مردم ایران به یاد شهدا می‌تپد. اینجا، نهر خین است؛ جایی که تاریخ و طبیعت در هم آمیخته‌اند و هر قطره از آب آن، روایتی از رشادت و فداکاری را زمزمه می‌کند. اینجا، جایی است که خاک، عطر شهادت می‌دهد و باد، نجواهای شهیدان را به گوش جان می‌رساند.

از هر گوشه ایران از کوه‌های سربه‌فلک‌کشیده البرز تا دشت‌های گسترده خوزستان از کویرهای سوزان یزد تا جنگل‌های سرسبز شمال، مردم به اینجا می‌آیند. آن‌ها با چشمانی پر از اشتیاق و دلی لبریز از عشق، قدم به این سرزمین مقدس می‌گذارند. هر کدام از آن‌ها با خود داستانی دارند، دردهایی دارند و آرزوهایی که در سایه یاد شهدا رنگ واقعیت به خود می‌گیرد.

«نهر خین» که روزی شاهد نبردهای سهمگین و فریادهای رزمندگان بود، امروز شاهد اشک‌های عاشقانه و دعاهای خالصانه است. مردمی که از سراسر ایران آمده‌اند در کنار این نهر می‌ایستند و به نی‌زارها خیره می‌شوند. گویی هر نی، قصه‌ای از شهادت را بازگو می‌کند و هر نخل، قامت شهیدی را به تصویر می‌کشد که هنوز ایستاده است، استوار و پرشکوه.

«نهر خین» جایی که هر نی قصه‌ای از شهادت بازگو می‌کند

این یادمان، تنها یک مکان نیست؛ اینجا قلب تپنده ایران است. جایی که مردم از هر قوم و قبیله با هر زبان و گویش، دور هم جمع می‌شوند تا عشق خود را به شهدا نشان دهند. اینجا، نهر خین است؛ جایی که اشک‌ها با آب نهر در هم می‌آمیزد و دعاها با صدای باد به آسمان می‌رود.

در این سرزمین مقدس، هر قدمی که برمی‌داری، گویی بر خاکی قدم می‌گذاری که شهیدی بر آن خوابیده است. هر نفسی که می‌کشی، گویی عطر شهادت را استشمام می‌کنی. اینجا، نهر خین است؛ جایی که دل‌ها به یاد شهدا می‌تپد و روح‌ها به آرامش می‌رسند.

«نهر خین» جایی که هر نی قصه‌ای از شهادت بازگو می‌کند

در روزهای اخیر، کاروان‌های راهیان نور با حضور پرشور خود در یادمان شهدای نهر خین، صحنه‌ای از وحدت و یادبود را به نمایش گذاشته‌اند. نهر خین که در نزدیکی روستای خین در غرب خرمشهر واقع شده است نه تنها یک مرز جغرافیایی بین ایران و عراق است که نمادی از مقاومت و فداکاری در طول جنگ هشت‌ساله ایران و عراق به شمار می‌رود. این منطقه که در عملیات‌های نظامی مهمی مانند کربلای ۴ و ۵ نقش محوری داشت، امروز به مکانی مقدس برای یادبود شهدا و انتقال درس‌های تاریخی به نسل جوان تبدیل شده است.

از جنگ تا یادبود

نهر خین، که جزیره بوارین عراق را از شلمچه ایران جدا می‌کند در طول جنگ ایران و عراق به یکی از مهم‌ترین مناطق استراتژیک تبدیل شد. قبل از جنگ، ارتش عراق از این منطقه برای تخلیه سلاح و تجهیز عوامل خود در خرمشهر استفاده می‌کرد اما با آغاز جنگ، این نهر به صحنه‌ای از نبردهای سنگین و فداکاری‌های بی‌نظیر تبدیل شد.

«نهر خین» جایی که هر نی قصه‌ای از شهادت بازگو می‌کند

در عملیات کربلای ۴، نهر خین شاهد یکی از خونین‌ترین درگیری‌های تاریخ جنگ بود. این منطقه با موانع متعدد از جمله سیم‌خاردار، میدان‌های مین و دژهای دفاعی تقویت‌شده به مانعی بزرگ برای پیشروی رزمندگان ایرانی تبدیل شده بود. دژ جنوبی نهر خین با ارتفاع ۲.۵ متر و عرض ۶ متر، که توسط کانال‌های بتنی و سنگرهای ضدگلوله محافظت می‌شد، به عنوان یکی از مستحکم‌ترین مواضع دفاعی عراق شناخته می‌شد با این حال، رزمندگان ایرانی در نبردی شجاعانه توانستند به این دژ نفوذ کنند و خسارات سنگینی به دشمن وارد کنند اگرچه عملیات کربلای ۴ به دلیل حجم بالای آتش دشمن متوقف شد اما اطلاعات و تجربیات به‌دست آمده در این عملیات، راه را برای آزادسازی این منطقه در عملیات کربلای ۵ هموار کرد.

امروز، نهر خین به عنوان مکانی برای انتقال ارزش‌ها و درس‌های جنگ به نسل جوان شناخته می‌شود. کاروان‌های راهیان نور که هر ساله هزاران نفر از جوانان ایرانی را به مناطق عملیاتی جنگ می‌برند، در این روزها با حضور پررنگ خود در نهر خین، پیوندی ناگسستنی بین نسل گذشته و حال ایجاد کرده‌اند.

صادق، دانشجوی ۲۳ ساله اهل سمنان، در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: اگر امروز شهدا در کنار ما بودند به ما می‌گفتند که باید پشتیبان رهبرمان باشیم و از مرز و بوم خود دفاع کنیم. ما باید هر آنچه در توان داریم به کار بگیریم تا نگذاریم دشمنان به این خاک دست‌درازی کنند.»

«نهر خین» جایی که هر نی قصه‌ای از شهادت بازگو می‌کند

آرش، دانشجوی ۲۲ ساله از قزوین نیز از درس‌هایی که از شهدا گرفته است، گفت: «شهدا به من یاد دادند که همه چیز را در ظاهر نبینم. مادیات همه چیز نیست. چیزهایی هستند که با عقل جور در نمی‌آیند اما واقعیت دارند و روح ما را تکان می‌دهند. من از شهدا می‌خواهم که برای ما دعا کنند و دست ما را بگیرند تا شرمنده مادرمان حضرت زهرا نشویم.»

عبدالله علم‌زاده، جوانی از شهرستان مینودشت برای اولین بار همراه با کاروان راهیان نور به نهر خین سفر کرده است. او درباره هدف خود از این سفر گفت: «من به اینجا آمدم تا از نزدیک ببینم شهدای ما در زمان جنگ چه کشیدند و چه سختی‌ها را تحمل کردند تا ما امروز بتوانیم آزادانه زندگی کنیم و امنیت را لمس کنیم.»

علم‌زاده با اشاره به فداکاری‌های شهدا، افزود: «شهدا سختی‌های زیادی کشیدند و این مرز و بوم را با چنگ و دندان حفظ کردند. آن‌ها اجازه ندادند حتی یک وجب از خاک ما به دست اجنبی بیفتد. شهدا اجازه ندادند که اجنبی بیاید و صاحب کشور ایران شود.»

«نهر خین» جایی که هر نی قصه‌ای از شهادت بازگو می‌کند

وی در پایان با بیان احساسات خود پس از زیارت شهدا، گفت: «پس از زیارت شهدا، حس کردم که این شهیدان نزدیک‌ترین افراد به زندگی من هستند. آن‌ها الهام‌بخش من و نسل من هستند تا برای حفظ این کشور و ارزش‌های آن تلاش کنیم.»

نهر خین، با تاریخ پر فراز و نشیب خود امروز به مکانی مقدس برای یادبود شهدا و انتقال ارزش‌های مقاومت و فداکاری تبدیل شده است. کاروان‌های راهیان نور با حضور پرشور خود در این منطقه به شهدای جنگ ادای احترام می‌کنند و درس‌های مهمی را به نسل جوان منتقل می‌کنند. در دنیایی که مادیات غالباً بر ارزش‌های انسانی غلبه می‌کند، یادبود شهدا و انتقال درس‌های آن‌ها به نسل جدید، اهمیت ویژه‌ای دارد.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا