داوری ۳۴۷ مجموعهشعر در جشنواره شعر جوان سوره
به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری اختتامیه هجدهمین جشنواره ملی شعر جوان سوره امروز صبح شنبه ۴ اسفند در سالن صفارزاده حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدای این نشست میلاد عرفانپور درباره اهمیت این رویداد ادبی گفت: همانطور که در نشست خبری افتتاحیه جشنواره اشاره کرده بودیم، جشنواره شعر جوان سوره یکی از مهمترین رویدادهای ادبی شعر جوان کشور است و بیش از دو دهه قدمت دارد. بسیاری از شاعران شاخص روزگار ما زمانی برگزیده این جشنواره و یا از داوران و هیئت علمی این جشنواره بودهاند.
وی افزود: پس از وقفهای که از سال ۹۸ تا امسال در این جشنواره رقم خورد که دلیل عمده آن بحث کرونا بود، امسال تصمیم گرفتیم این رویداد مهم و جریانساز را احیا کنیم. در این دوره از جشنواره تلاشهایی صورت گرفت تا شکل و ساختار جشنواره نسبت به دورههای پیش نوآورانهتر و خلاقانهتر باشد. همچنین جشنواره از حیث سطح جوایز، سطح هیئت علمی و دبیر علمی در سطح بالایی برگزار شود و جان تازهای به این جشنواره بدهد.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری در ادامه گفت: دبیر علمی جشنواره امسال از چهرههای جریانساز شعر جوان امروز انتخاب شد که آقای دکتر محمدسعید میرزایی هستند. همه اهالی ادبیات میدانند در دهه هفتاد و بعد از آن دهه هشتاد، آقای میرزایی از طلایهداران نوگرایی در شعر جوان بود.
۳۴۷ مجموعهشعر به جشنواره سوره ارسال شد
عرفانپور درباره بخشهای مختلف این جشنواره گفت: در این دوره از جشنواره سوره بخش «مجموعهشعر؛ کتابهای چاپشده و چاپنشده»، نخستینبار بود که به جشنواره اضافه میشد. یعنی بخشی که در جشنواره شعر انقلاب وجود داشت، به جشنواره جوان سوره آمد. در این بخش ۳۴۷ مجموعهشعر به دست ما رسید که این یک اتفاق مهم و ارزشمند برای ما بود. آثاری که از حیث کیفی هم میانگین بسیار خوبی داشتند. یادم است داوران در جلسه نهایی بررسی آثار، بیش از ده ساعت درگیر مباحثه و چانهزنی بودند تا بتوانند بهترین مجموعه را انتخاب کنند. کیفیت کتابها آنقدر نزدیک بود که این داوری ساعتها بیش از برآورد ما طول کشید و نهایتا آثار شایستهای انتخاب شد که در روز اختتامیه اعلام خواهد شد.
وی افزود: بخش دوم یعنی بخش «پنجگانه» نیز در جشنوارههای ادبی کشور تازگی دارد. تصیم داشتیم در این بخش شاعران هرکدام ۵ شعر ارسال کنند و میانگین کیفیت ادبی و فنی این پنج شعر نمرهای را دریافت کند و برگزیده شود. این بخش به نسبت اینکه یک تکاثر را برررسی کنیم نگاه جامعتری درباره کیفیت شعر یک شاعر به ما میدهد. در این بخش مهم بود که شاعران در انتخاب شعرشان ذوق داشته باشند و بهترین شعرشان را انتخاب کنند، چرا که معمولا شاعران در انتخاب و گزینش شعر خودشان دچار مشکل هستند. در بخش پنچگانه هم آثار بسیار زیادی به ما رسید؛ ۴۲۰ پنجگانه و در مجموع تعداد ۱۲۵۶ شعر در این بخش ارسال شد که در نوع خودش برای ما شگفتانه بود و شاید انتظار نداشتیم این تعداد اثر به دست ما برسد.
اختتامیه سهروزه در اصفهان و برگزاری کارگاههای ادبی
این شاعر درباره بخش یادداشت و نقد ادبی گفت: در این بخش ۵۹ اثر به دست ما رسید که ما در این بخش انتظار مشارکت بیشتری داشتیم. شاید چون اولین تلاشهای جدی ما برای این است که شاعران را با نوشتن و یادداشتنویسی انس بدهیم، در این بخش آثار کمی دریافت کردیم. اما ما این مسیر را ادامه خواهیم داد و امیدوارم شاعران بیش از پیش با نقد و یادداشت نویسی مأنوس شوند.
میلاد عرفانپور درباره مراسم اختتامیه هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره گفت: اختتامیه و آیین پایانی ۷ الی ۹ اسفند ۱۴۰۳ در شهر فرهنگی و ادبی اصفهان برگزار خواهد شد. ما خوشحال هستیم که استان اصفهان به عنوان یکی از قطبهای شعر کشور میزبان این اتفاق است. ما در این برنامه سهروزه هم کارگاههایی ویژه شعر جوان کشور خواهیم داشت و هم نشستهای هم اندیشی و گفتگو برگزار خواهیم کرد. اساتید و شاعران برجستهای هم از هیئت علمی و داوران جشنواره همراه ما خواهند بود و در طول اردو با دوستان شاعر به گفتگو خواهند پرداخت. مراسم اختتامیه ۹ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۰ صبح در تالار سعدی حوزه هنری اصفهان با حضور شاعران منتخب و شاعران استان اصفهان برگزار خواهد و از در این برنامه از برگزیدگان نهایی تقدیر خواهد شد.
در بخش بعدی این نشست محمدسعید میرزایی دبیر علمی هجدهمین جشنواره ملی شعر جوان سوره گفت: هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره نمادی از استمرار زایش گفتمانِ انقلابِ عشق و انسانیت، در شعر امروز بود. استقبال شاعران دو دهه اخیر شعر فارسی از جشنواره و آثار متنوع و تجربههای گوناگون آنها در قالبهای مختلف، نشان از موج شعری پویا و پر امیدی است که در کشور به خصوص در نسلهای جوانتر وجود دارد و آیندهای رون را برای شعر معاصر نوید میدهد.
معرفی داوران نهایی جشنواره شعر جوان سوره
وی افزود: جدیت شاعران در تجربه عاشقانه شعر و هستی، توجه به جهان امروز و ابعاد زندگی انسان معاصر، استفاده از ظرفیتهای شعر گذشته فارسی در کنار دستاوردهای شعر معاصر ایران و رگههای درخشان شعرهای جوان جشنواره، موحب شد هیئت داوران با دقت بیشتر به بازخوانی و بحثهای اقناعی درباره شعرهای جوان بپردازند. به همین دلیل نتایج این جشنواره میتواند چراغ راه شعر امروز در جریان گفتمانی انقلاب و کشف و ظهور استعدادهای تازه باشد.
دبیر علمی جشنواره شعر سوره درباره داوران این جشنواره گفت: در بخش اول بررسی آثار در خدمت شاعران زیادی بودیم که چون اسامی آنها زیاد میشود، از آن میگذریم. اما در بررسی نهایی آثار در خدمت تعدادی از شاعران خوب کشورمان بودیم. در بخش شعر، هم پنجگانه و هم مجموعهشعر، آقایان محمدمهدی سیار، علیمحمد مودب، آرش شفاعی، سعید بیابانکی و خانم عالیه مهرابی داوران بودند. در بخش یادداشت و نقد هم آقایان غلامرضا کافی، مرتضی کاردر و زهیر توکلی داوری را برعهده داشتند.
میرزایی درباره روند داوری آثار گفت: داوریها خیلی جدی بود و نتایج برای ما هم غیرقابل پیشبینی بود. در روز انتهایی داوران از صبح ساعت ۱۱ به جلسه آمدند و شبهنگام از حوزه هنری خارج شدند. همه کارها به صورت جدی بررسی میشد و نمرات جابجا میشد و یک خوانش خیلی جدی و عاشقانه بر روی توانمندیها و ظرفیتهای شعر شاعران انجام شد.
آثار نهایی بسیار به هم نزدیک بودند
در ادامه میلاد عرفانپور درباره اعلام نامزدهای این جشنواره پیش از مراسم اختتامیه گفت: ما برای اولین بار نامزدها در بخشهای مختلف را اعلام کردیم. آنقدر آثار نزدیک بودند که تفاوتی زیادی بین برگزیدهها نبود. برای همین نامزدها را اعلام کردیم تا تلاش این عزیزان در این بخش دیده شود.
وی افزود: در این جشنواره تلاش کردیم جوایز نسبت به جوایز سابق جشنواره سوره افزایش داشته باشد، البته اگر تورمها بگذارد این افزایش اثر خودش داشته باشد و به چشم بیاید.
عرفانپور ادامه داد: در بخش مجموعه شعر و کتابهای چاپشده و چاپنشده در مجموع ۴ جایزه ۵۰ میلیون تومانی داریم. در بخش یادداشتنویسی دو بازه سنی داریم و در مجموع ۶ برگزیده خواهیم داشت؛ سه جایزه ۲۰ میلیونی تومانی برای یادداشتهای بلند و سه جایزه ۱۰ میلیون تومانی برای یادداشتهای کوتاه. در بخش پنجگانه هم در مجموع ۶ جایزه ۲۰ میلیون تومانی داریم.