هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی

موسیقی «کواتی» برگرفته از فرهنگ مردم بلوچ است؛ راهی برای کم کردن اضطراب و تنش



عیسی بلوچ نوازنده موسیقی «کواتی» که شب گذشته ۲۶ بهمن در «شب سیستان و بلوچستان» در چهلمین جشنواره موسیقی فجر به اجرا پرداخت، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره ویژگی‌های این نوع موسیقی گفت: موسیقی «کواتی» بیشتر در محافل مذهبی به اجرا درمی‌آید و جنبه عرفانی و معنوی دارد. البته از این موسیقی در جشن‌ها و دورهمی‌ها همچنین در عزاداری‌ها و مراسم سوگواری هم استفاده می‌شود. به عبارتی این گونه از موسیقی با زندگی و فرهنگ مردم بلوچ و غم و شادی‌شان درآمیخته است.

به گفته این نوازنده دونلی، سوروز یا قیچک بلوچی، تمبورک یا تنبور بلوچی، نل یا همان نی و گاهی دهل، سازهایی هستند که در موسیقی «کواتی» نقش دارند و جالب این‌که با وجود تاثیرات مدرنیته و تغییرات فرهنگی، این نوع موسیقی همچنان زنده است و هنرمندان بلوچ، همواره در تلاش‌ هستند تا آن را حفظ و به نسل بعد منتقل کنند.

بلوچ در پاسخ به این‌ پرسش که موسیقی «کواتی»، چه تفاوت‌هایی با موسیقی «زار» دارد، بیان کرد: در بخشی از جنوب ایران چون سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان و بوشهر برای درمان بیماری‌های روانی یا افراد جن‌زده از موسیقی «زار» استفاده می‌شد. موسیقی «کواتی»، به‌طور مستقیم برای درمان جن‌زدگی به‌کار نمی‌رود اما چون جنبه معنوی دارد به ذهن انسان، آرامش می‌دهد و از اضطراب و تنش او کم می‌کند.

به گفته این نوازنده بلوچ، جشنواره‌ها نقش مهمی در معرفی موسیقی اقوام دارند و فرصتی فراهم می‌آورند تا هنرمندان دور هم جمع و با یکدیگر بیشتر آشنا شوند. از طرفی این امکان را در اختیار جوانان می‌گذارند تا با موسیقی قومیت‌ها و فرهنگ‌های مختلف در ایران آشنا شوند و این اتفاق، بسیار خوشایند است.

«شب سیستان و بلوچستان» به همت عیسی بلوچ و خداداد شکل‌زهی، جمعه ۲۶ بهمن در برج آزادی اجرا شد.

چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر به دبیری رضا مهدوی، ریاست احمد صدری و مدیریت اجرایی محمدعلی مرآتی، به همت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری دفتر موسیقی ارشاد، انجمن موسیقی ایران و بنیاد فرهنگی هنری رودکی، از ۲۳ تا ۲۹ بهمن‌ در حال برگزاری است.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا