هنر > سینمای ایران

«افسانه سپهر» روایتی تازه از داستان‌های کهن پارسی؛ با شرایط ایده‌آل فاصله داریم


معین کریمی مدیر پروژه انیمیشن «افسانه سپهر» در گفتگو با خبرنگار مهر درباره ویژگی این انیمیشن گفت: ما به دنبال یک قصه و داستان ایرانی برای روایت بودیم اما ترجیح دادیم که به سراغ کلیشه‌های مرسوم از داستان‌های کهن پارسی همانند رستم، ضحاک و … نرویم زیرا تا به امروز به این موضوعات زیاد پرداخته شده بود لذا به سراغ داستانی رفتیم که خودمان آن را خلق کنیم اما ریشه‌ها و مبناهایی از این مرز و بوم و از این خاک داشته باشد تا همه مخاطبان به‌خصوص کودکان را بیشتر با آنچه در گذشته بوده است، آشنا کند. علاوه بر این در تلاش بودیم تا بتوانیم بخشی از اتمسفر و فضایی را به تصویر بکشیم که کمتر دیده شده و روایتی تازه دارد.

وی ادامه داد: در کنار همه این موارد، برای آنکه انیمیشن برای مخاطبان امروز ایران ملموس‌تر باشد از یک شخصیت به اسم بابو که یوزپلنگ کوچکی است، استفاده کردیم که به عنوان یک نماد اصلی از ایران شناخته ‌شود تا اینکه بخواهیم تصویری کلی از جامعه بسازیم. در طول این مسیر قطعاً چالش‌هایی نیز داشتیم؛ شاید مهم‌ترینش برای بنده این بود که هر لحظه باید در همه زمینه‌های تکنیکی فنی و هنری خود را به‌روز نگه می داشتم و مجدد همه خطاها را اصلاح می‌کردم. همچنین در روند تولید یک انیمیشن سینمایی که اصولا بین ۲۰ تا ۲۴ ماه زمان‌ می‌برد، همکاری تیمی و نگهداری از یک تیم انسانی در یک بازه و یک مدت زمان طولانی و همچنین در عین حال نگه داشتن کیفیت از ابتدا تا انتها و در نتیجه یک دست بودن آن، قطعا دشوار است و باید مدام مانیتور شده و مراقبت شود تا در نهایت آن‌ را حفظ کرد.

«افسانه سپهر» روایتی تازه از داستان‌های کهن پارسی؛ با شرایط ایده‌آل فاصله داریم

این هنرمند عنوان کرد: قطعا در فرآیند طولانی تولید یک انیمیشن سینمایی فیلمنامه ممکن است تغییراتی در جهت اصلاح و بهبود در مرحله استوری‌برد، رندرینگ، تدوین و … داشته باشد؛ آنچه ما در نسخه نهایی «افسانه سپهر» داشتیم تغییرات شگرفی نسبت به فیلمنامه ابتدایی نداشت زیرا از ابتدا در بحث پیش تولید بسیاری از این اتفاقات رخ داده بود و نهایت تغییرات شاید در حد اضافه شدن یا کم شدن چند پلان و دیالوگ بود.

وی درباره انتخاب صداپیشگان انیمیشن توضیح داد: درباره انتخاب صداپیشگان قطعا سپهر ترابی به عنوان مدیر دوبلاژ این پروژه بهتر است توضیح دهد اما ما یک اصل داشتیم که جنس صدا، کیفیت صدا و تناسب صدا با کاراکتر برایمان بسیار مهم‌تر از مواردی همانند استفاده از بازیگران شاخص و چهره بود. در نهایت نیز این امر منجر به ترکیبی از همه این موضوعات شد و ما توانستیم از اساتید قدیمی دوبله ایران و بازیگران و صداپیشگان جوان استفاده کنیم. اصل بر متناسب بودن صدا و کاراکتر بود، حالا صدا می توانست صدای بازیگر باشد یا صدای استاد دوبله یا هر فردی که در این حوزه فعالیت می‌کند.

کریمی درباره حضور در جشنواره چهل و سوم فجر گفت: قطعا مایه مباهات و خوشحالی است که برای دومین سال پیاپی در جشنواره فیلم فجر حضور داریم، سال گذاشته با انیمیشن «شمشیر و اندوه» و امسال با انیمیشن «افسانه سپهر» در این رویداد شرکت داشتیم. جشنواره فیلم فجر با عنوان ویترین فرهنگی آثار هنری تولید شده در یک سال اخیر می‌تواند یک نگاه به همه فعالان در این عرصه بدهد چه به تهیه کنندگان و سینماگران و چه تماشاگران و منتقدان که با چه چیزی در یک سال آینده روبه‌رو خواهند شد. قطعا در حوزه انیمیشن نیز این اتفاق رخ خواهد داد و با توجه به نگاهی که به انیمیشن وجود دارد و فرصت‌های محدودی که وجود دارد شاید برگزاری یک جشنواره در سال امکان دیده شدن بسیاری را برای ما فراهم کند و به عوامل این روحیه و انگیزه را بدهد که در جشنواره‌های بزرگ‌تر بین المللی اثر خود را ارائه دهند.

«افسانه سپهر» روایتی تازه از داستان‌های کهن پارسی؛ با شرایط ایده‌آل فاصله داریم

وی ادامه داد: در سال‌های گذشته اتفاقاتی در حوزه انیمیشن رخ داده که اعتماد بیشتری را به خود جلب کرده تا علاوه بر دیده شدن انیمیشن، اثر نیز پرفروش باشد و گیشه داشته باشد. انیمیشن می‌تواند علاوه بر ایران در بازارهای بین المللی نیز موفقیت داشته باشد همانطور که تا به امروز داشته است. اثر پیشین ما در ۳۰ جشنواره بین المللی حضور پیدا کرد و بیش از ۲۰ جایزه کسب کرد بنابراین فرصت در حوزه انیمیشن وجود دارد اما همچنان جایگاه اصلی خود را پیدا نکرده است تا بتواند از برخی فیلم‌های سینمایی درحال اکران بیشتر بفروشد و مخاطب بیشتری را جذب کند. ارائه این فضا به انیمیشن علاوه بر منفعت اقتصادی دارای منفعت هنری است تا ما بتوانیم آثاری را خلق کنیم که قابل رقابت با آثار بین المللی باشند. فضا اندکی بهتر شده اما بر این باورم با شرایط ایده‌آل فاصله داریم.

این هنرمند در پایان عنوان کرد: شاید مهمترین موضوعی که من را به انیمیشن «افسانه سپهر» گره زد این است که کاراکتری را بسازیم که قهرمان بودنش را از ابزارآلات پیچیده و دست نیافتنی نمی‌گیرد بلکه از پشتکار، انگیزه، عشق و … می‌گیرید و از یک حیوان، دوست می‌سازد و همزیستی مسالمت آمیز بین انسان و حیوان شکل می‌گیرد.

انیمیشن «افسانه سپهر» به کارگردانی عماد رحمانی و مهرداد محرابی در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا